Ágazatok
Panziós-fogadós
A szakmai vizsga leírása, mérésének, értékelésének szempontjai
Szakma megnevezése: Panziós-fogadós
Szakmai vizsgára bocsátás feltétele:
- valamennyi előírt képzési évfolyam és az egybefüggő szakmai gyakorlat eredményes teljesítése.
Szakmához kötődő további sajátos követelmények: –
Központi interaktív vizsga
A vizsgatevékenység megnevezése: Szállás csomagár összeállítása programszervezéssel
A vizsgatevékenység leírása
A megadott paraméterek alapján egy adott szálláshelyre és szolgáltatásokra vonatkozó csomagár összeállítása meghatározott időszakra (pl. farsangi, Valentin napi, Szilveszteri, Karácsonyi, Húsvéti, Szüreti időszakban). A csomagárhoz program és kalkuláció készítése is szükséges.
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 120 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes szakmai vizsgán belül: 20 %
A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:
Paraméter | Értékelési szempontsor | Részarány |
A feladatnak megfelelő program összeállítása | · napok hossza · elvárt programok száma · szálláshely · konkrét szolgáltatások beépítése a csomaghoz · árak megadása | 35 |
Meghatározott időszak | · szezonra vonatkozó programok · tematikai sokszínűség | 10 |
Szálláshelyre és szolgáltatásokra vonatkozó csomag árának kalkulációja | · tartalmazza az azonosításához szükséges adatokat · felépítése logikus, áttekinthető, megfelel a tartalmi, formai követelményeknek, · a csomagban szereplő valamennyi szolgáltatást tartalmazza, összhangban van a programmal · szállásdíj helyes megállapítása 1 főre vetítve · programok, belépők helyes felszámítása 1 főre · felszámolandó ÁFA mértéke helyes, alkalmazása szabályszerű · számolási hibától mentes · a kerekítés szabályait helyesen alkalmazta | 55 |
Összesen | 100 |
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a tanuló a megszerezhető összes pontszám legalább 40 %-át elérte.
Projektfeladat
A vizsgatevékenység megnevezése: Panziós-fogadós szakmai tevékenységei
A vizsgatevékenység leírása
- vizsgarész: Portfólió
A teljes dokumentum tartalma:
- Komplex leírás a gyakorlati helyről, és az ott végzett tevékenységekről. Fotókkal illusztrált bemutatóanyag szakmai elemzés a munkahelyen végzett tevékenységekről, feladatokról pozitív és negatív tapasztalatokról. Mutassa be az adott gyakorlati helyen használt IT eszközöket és speciális szoftvereket (éttermi, szállásfoglalási, áruforgalmi stb.)
- Tartalmazza a tanuló önértékelését, a fejlődési céljait, valamint az önéletrajzát.
Formája: PDF dokumentum összeállítása szöveges anyagokból, képekből. Terjedelem: Minimum 8, maximum 10 db A4-es oldal fedlap (téma megnevezése, készítő neve, dátum), tartalomjegyzék és mellékletek nélkül. A képek mellékletben szerepeltethetők a minimum terjedelmen felül, ezeket a szöveg megfelelő helyén kell meghivatkozni.
Betűforma és nagyság: Times New Roman betűtípus 12-es betűnagyság. A portfólió elkészítésére rendelkezésre álló idő: 6 hónap.
A portfólió leadási határidejét a vizsgaszervező határozza meg.
- vizsgarész: Gyakorlati vizsgatevékenység
A gyakorlati vizsgatevékenység az alábbi feladattípusokat tartalmazza:
- Egy reggeli meleg ételfogást készít el, nem a vendég előtti tálalással. Az elkészített étel elfogyasztásához megteríti az asztalt és az ételt svájci felszolgálási módban felszolgálja, az általa készített reggeli melegételt. Reggeli italokat ajánl, melyből 1 meleg italt elkészít és felszolgál.
- Egy adott napra vonatkoztatott foglaltsági táblázat (foglaltsági táblázatot segédletként kapja a vizsgaszervezőtől) alapján kialakítja a fogadó-panzió reggeli ételválasztékát. Az ételválaszték kialakítása után elkészíti az ahhoz szükséges nyersanyagrendelést, annak költségeit. A rendelés elkészítéséhez segédletként a nyersanyagok árait tartalmazó segédletet – melyet a vizsgaszervező biztosít – használhat.
- Bejelentkeztetést végez: Az érkező vendégeket fogadja a szálláshelyen, a recepciós pultnál. Elvégzi az érkező vendég bejelentkeztetését, mely során ügyel a szakmai kommunikációra. Érkező vendégeit tájékoztatja a szálláshelyre vonatkozó információkról, valamint a házon belüli és kívüli programlehetőségekről.
- Kijelentkeztetést végez: A távozó vendégeket kijelentkezteti a szálláshelyről. Az igénybe vett szolgáltatásokat egyezteti vendégeivel. Számítógépen, számlázó program segítségével kiállítja a vendég számláját és fizetteti, majd elutazottá teszi a vendég státuszát.
- Egy konkrét érdeklődő emailre válaszol, ajánlatot készít egyéni vendég részére idegen nyelven. Ártábla (segédletként kapja a vizsgaszervezőtől) alapján, elkészíti a szálláshelyen alkalmazott ajánlati séma szerinti ajánlatát. Az ajánlatban a szálláshelyre és egyéb igénybe vehető programlehetőségekről is tájékoztatást ad.
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 180 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes szakmai vizsgán belül: 80 %
A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:
Vizsgarész feladattípusai | Értékelési szempontok | Maximális pontszám |
Portfólió | Formai követelmények: A dokumentum terjedelme megfelel a meghatározottaknak: · a dokumentum formázása megfelel a meghatározottaknak · betűtípus: Times New Roman/Arial, · betűméret: 12, sorkizárt tagolás, · kiemeléseket alkalmazott, szövegtörzs tagolása, · fedőlap elkészítése · a magyar nyelv szabályainak helyes használata (helyesírás, megfogalmazás) | 15 |
Tartalmi követelmények: · bemutatja a gyakorlati helyét, munkatársaival kialakult munkaviszonyát · saját készítésű fotókkal illusztrálja munkáját, melyekkel bemutatja tevékenységét · szerepelteti tevékenységeit, melyeket irányítással, vagy önállóan látott el · a munkahelyen alkalmazott munkamódszerekről, szoftverekről egyaránt említést tesz · önértékeléssel összegzi a gyakorlati tevékenységét, fejlődési céljait · a dokumentum tartalmazza az önéletrajzát | 15 | |
Meleg ételfogás elkészítése | · ügyel a szakmai szabályok betartására, a terítés, a vendégfogadás és a kiszolgálás során egyaránt · az italajánlás szempontjait figyelembe veszi · munkája során nagy hangsúly fektet a megfelelő kommunikációra · munkáját pontosan, precízen végzi · a munkaterületét rendben tartja | 25 |
Bejelentkeztetés | · ismertette a vendéggel, hogy milyen adatszolgáltatási kötelezettsége van, · tájékoztatta a vendéget a lehetséges fizetési módokról és a számlázásra vonatkozó információkról · ismertette a vendégeket a szálláshelyen igénybe vehető szolgáltatásokról · a panzió székhelye szerinti helyi látnivalókról · egyéb programlehetőségekről | 15 |
Kijelentkeztetés | · a távozó vendég számára a fizettetés feladatait látja el · számlát készít · egyéb kapcsolódó feladatokat végez (bérelt eszközök visszavétele, csomagmegőrzés, late check out) | 15 |
Ajánlatkészítés | · feltűnteti a szállásfoglalás időpontját és létszámát · feltűnteti az igénybe vehető, és rendelkezésre álló szállás (ok) típusát és árait · a szállásár tartalmi elemeit alaposan részletezi · tájékoztatást ad a szálláshely szolgáltatásairól, azok igénybe vételéről · ügyel a pontos megfogalmazásokra · szakmai idegennyelvet használ | 15 |
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a tanuló a megszerezhető összes pontszám legalább 40 %-át elérte.
További szakmák