Szűrés

Fodrász

3

A szakmai vizsga leírása, mérésének, értékelésének szempontjai

Szakmai vizsgára bocsátás feltétele: Valamennyi előírt képzési évfolyam és az egybefüggő szakmai gyakorlat eredményes teljesítése, valamint ágazati alapvizsga


Központi interaktív vizsga

A vizsgatevékenység megnevezése: Fodrász szakmai elmélet

A vizsgatevékenység leírása: Írásbeli feladatsor. A feladatlap 100 pontos feladatsor, egy pontos részekkel. A feladatok részfeladatokra bonthatók. Egy feladaton belül szerepelhetnek egyszerű (ismeretet felidéző) és értékelő (problémára irányuló) részfeladatok is.

A feladatlap feladatai az alábbi típusok lehetnek:

 • feleletválasztó feladatok: pl. asszociációs feladatok, egyszerű és többszörös választás, hibakutatás
  • ábraelemzés, felismerés, készítés, kiegészítés,
  • struktúra-funkció kapcsolat,
  • fogalom meghatározás,
  • szómagyarázat,
  • szövegkiegészítés,
  • esettanulmány,
  • táblázat kitöltése,
  • illesztés,
  • párosítás,
  • rövid válasz,
  • egyszerű számítás,
  • mennyiségi összehasonlítás
  • fodrász kozmetikai termék felismerése, összetevőinek elemzése INCI szerint.

A vizsgafeladat az alábbi tanulási eredményeket méri:

 • Fodrász műveletek elvégzéséhez szükséges szövetek, szervek, szervrendszerek, sejttani ismeretek. A bőr felépítése és működése, elváltozások, rendellenességek, bőrtípusok, bőrtípust befolyásoló tényezők működési zavarai, rendellenességek, amelyek szükségesek a helyes diagnosztika felállításához.(10%)
 • Fodrász műveletek elvégzéséhez szükséges kémiai alapok, anyagi halmazok és a fodrászatban alkalmazott készítmények, szakmai számítások. Elemek és szervetlen vegyületek a fodrászatban, szerves vegyületek a fodrászatban (10%)
 • Diagnosztizálás, rendellenességek felismerése, hajmosás, hajápolás, vizes és száraz haj formázása. A haj tartós formaváltoztatása, hajfestés, hajszínezés színelvonás, szőkítés, melírozás. Borotválás, férfiarcápolás, arcszőrzetformázás, férfi és női hajvágás. Alkalmifrizura-készítés (35%)
 • Hajmosás, hajápolás, vizes és száraz haj formázása anyagai. A haj tartós formaváltoztatása anyagai, hajfestés, hajszínezés anyagai, színelvonás, szőkítés anyagai, melírozás anyagai. Borotválás anyagai, eszközei, vérzéscsillapítás, fertőtlenítés anyagai. Hajpakolók, hajformázás anyagai (25%)
 • Elsősegélynyújtás, munka- és környezetvédelem, munkajogi ismeretek, vállalkozói ismeretek, marketing (10%)
 • Hajviselet-történeti ismeretek: Egyiptom, Ókori Görögország, Ókori Róma, Bizánc, Román kor, Gótika, Reneszánsz, Barokk, Rokokó, Klasszicizmus, Empire, Romantika, Biedermeier, XX. századi divat- Bauhaus (10%)

A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 120 perc

A vizsgatevékenység aránya a teljes szakmai vizsgán belül: 20%

A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai: A feladatlaphoz javítási- és értékelési útmutató készül, amely 1 pontos részekre bontva határozza meg az egyes kérdésekre és feladatlapokra adott válaszok értékelését. A javítás során az útmutatóban meghatározott pontszám tovább nem bontható.

A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a tanuló a megszerezhető összes pontszám legalább 40%-át elérte.


Projektfeladat

A vizsgatevékenység megnevezése: Fodrász gyakorlati feladatsor

A vizsgatevékenység leírása: a gyakorlati feladatsor 7 vizsgarészből áll, a vizsgán minden vizsgarészt kötelező elvégezni

 1. Borotválás teljes arcfelületen, férfi modellen vizsgarész:

Végezze el a borotválás műveletét! Pihés modell nem alkalmas, minimum egynapos szakállal rendelkezzen a modell. A modell helyes előkészítése a művelethez. A technológiai folyamat során bizonyítsa a helyes borotvafogásokat. A műveletet sérülésmentesen, kiborotválás nélkül kell elvégezni. Az egyes és kettes borotvafogások alkalmazása kötelező, a többi borotvafogás csak akkor, ha szükséges. A munkafolyamat befejezését követően az arcon szőrzet nem maradhat.

A vizsgafeladat megoldására rendelkezésre álló időtartam: 20 perc

A vizsgafeladat százalékos aránya a gyakorlati vizsgarészen belül: 5%

A vizsgafeladat megoldása akkor eredményes, ha végrehajtása legalább 40%-osra értékelhető.

 • Divat férfihajvágás, szárítás, melírtechnikák alkalmazásával, férfi modellen vizsgarész

A vizsgázó a vizsgarész megkezdése előtt kihúzza a két hajvágási technológia közül azt, amelyiket modelljén el kell készítenie (1. hajvágás technológia, 2. hajvágás technológia)

A vizsgázó kihúz egy melír technikát is, melyet a hajvágás modelljén kell elkészítenie (a melírozás, hajvágás sorrendje tetszőleges):

 • „Sapkás” melír technológia
 • „Cipőfényező” melír technológia
 • Fóliás lapmelír: minimum 5 fólia elhelyezése kötelező
 • Fóliás fűzött lapmelír: minimum 5 fólia elhelyezése kötelező

A melírtechnikákat blanche-termék alkalmazásával kell elvégeznie. A szőkítés után tónust kell biztosítani (oxidációs hajfestékkel vagy oxidációs színezővel stb.).

Színeredmény meghatározása:

8-asnál világosabb színmélység-végeredmény elérése kötelező.

1. hajvágás technológia: Divat férfihajvágás hajvágó gép alkalmazásával, szárítás modellen,

melír alkalmazásával. A hajhossz a fejtetőn min. 7 cm hosszú, tarkóban, fül körül és a nyakban 1 cm-es lenövés a minimum. A tarkó és a fül körüli résznél a nullpont kialakítása kötelező, melyből fokozatos átmenetet kell készíteni. A precíziós hajvágás során nullpont kialakítása borotvával kötelező. Választékkal vagy választék nélkül is el lehet készíteni a frizurát. Minden hajvágó eszköz alkalmazható a frizura kialakítása közben, hajvágó gép használata kötelező! Az elkészült hajvágás után egy, a mai kornak megfelelő divatfrizurát alakítson ki a vizsgázó hajszárítással, fésüléssel. A színárnyalás harmonikus összhatást biztosítson a kész frizurával, a modell egyéniségével. A hajvágás és a hajszárítás egyben értékelendő. Bármilyen hajformázó (finish) termék használata megengedett a frizura kialakításánál.

2. hajvágás technológia: Divat férfihajvágás csak ollóval, szárítás modellen, melír alkalmazásával. A vizsgafeladat ismertetése: A hajhossz a fejtetőn min. 7 cm hosszú, tarkóban, fül körül és a nyakban 1 cm-es lenövés a minimum. A tarkó és a fül körüli résznél a nullpont kialakítása kötelező, melyből fokozatos átmenetet kell készíteni. A precíziós hajvágás során csak ollót lehet használni. A nullpont kialakítása borotvával kötelező. Választékkal vagy választék nélkül is el lehet készíteni a frizurát. Az elkészült hajvágás után egy, a mai kornak megfelelő divatfrizurát alakítson ki a vizsgázó hajszárítással, fésüléssel. A színárnyalás harmonikus összhatást biztosítson a kész frizurával, a modell egyéniségével. A hajvágás és a hajszárítás egyben értékelendő. Bármilyen hajformázó (finish) termék használata megengedett a frizura kialakításánál. Hajvágó gép és ritkítóollók használata tilos!

Dokumentáció a vizsgafeladat elkészítésének módjáról és folyamatáról: Festőkönyv, diagnosztizálási lap

A vizsgafeladat megoldására rendelkezésre álló időtartam: 150 perc

A vizsgafeladat százalékos aránya a gyakorlati vizsgarész teljes feladatsorán belül: 10%

A vizsgafeladat megoldása akkor eredményes, ha végrehajtása legalább 40%-osra értékelhető.

 • Hajfestés, melír egy technológiai folyamatban, női divathajvágás, szárítás, modellen vagy babafejen vizsgarész

Hajfestést kell végezni a modelljén vagy babafejen, ahol az alapszínhez képest 2 színmélységgel világosabbra kell festeni, divatszínre. A hajfestéssel egy időben legalább 5 melírfóliát kell elhelyezni lapmelír technológiával, oxidációs hajfesték alkalmazásával, a melír lehet tetszőleges árnyalatú. A melírkészítmény felvitelét nem kell a hajtőtől elkezdeni. A színképzést követően végezzen aktuális divathajvágást. A vezetőpasszéból 4 cm hajvágás a vizsgabizottság előtt kötelező. A hajvágás folyamán legyen látható a tudatos, megtervezett hajvágás és az alkalmazott hajvágási technológiák. A frizura kialakításánál minden hajvágó eszköz használata megengedett. A színképzést követően hajszárítással tegye aktuálissá a frizurát. Fizikai formaváltoztatók – hajsimító, kreppelő, hullámosító stb. – alkalmazása megengedett. Minden hajformázó (finish) termék alkalmazható. A modell, babafej megjelenése tükrözze az aktuális divatirányzatokat.

Dokumentáció a vizsgafeladat elkészítésének módjáról és folyamatáról: Festőkönyv, diagnosztizálási lap, bőrpróba eredménye

A vizsgafeladat megoldására rendelkezésre álló időtartam: 180 perc

A vizsgafeladat százalékos aránya a gyakorlati vizsgarész teljes feladatsorán belül: 15%

A vizsgafeladat megoldása akkor eredményes, ha végrehajtása legalább 40%-osra értékelhető.

 • Dauercsavarás babafejen vagy modellen, vegyszer felhasználásával vizsgarész

Készítsen egy előre elkészített, fentről lefelé hosszabbodó formára levágott hajon, a fejtető

hajrészen lapos csavarási technológiával minimum 15 db műanyag dauercsavaróval, míg az oldalsó és hátsó hajrészen spirál csavarási technológiával minimum 20-25 db műanyag spirál csavarási technikával a frizura vonalának megfelelő dauert az egész fejen, babafejen. Csavaró nélküli hajterület nem maradhat. A spirálcsavarási technológiával alkalmazott hajrész minimum hajhossza 25-30 cm legyen. A haj szárítását diffúzorral kell elkészíteni.

Dokumentáció a vizsgafeladat elkészítésének módjáról és folyamatáról: Diagnosztizálási lap

A vizsgafeladat megoldására rendelkezésre álló időtartam: 180 perc

A vizsgafeladat százalékos aránya a gyakorlati vizsgarész teljes feladatsorán belül: 10%

A vizsgafeladat megoldása akkor eredményes, ha végrehajtása legalább 40%-osra értékelhető.

 • Női alaphajvágás, hajszárítás, melírozás, modellen vizsgarész

Készítse el natúr hajú modelljén a következő hajvágást, majd melírozást! Fentről lefelé hosszabbodó forma, hajvágása csak ollóval, szárítása: A fejtető legmagasabb pontján lévő vezetőpasszéhoz viszonyítva minden tincs fokozatosan hosszabb. A vezetőpasszéból 4 cm hajvágás kötelező a vizsgabizottság előtt. A folyamatos átmenet kialakításával biztosítsa a formajegyeket. A hajszárítás bizonyítsa a formajegyeket. A női alaphajvágási művelet során legyen látható a fejterület tudatos és precíz felosztása. Az anatómiai pontok és a geometriai meghatározások segítségével alakítsa ki a vezetőtincset, aminek segítségével meghatározza a haj hosszát, irányát és átmenetképzését. Balesetmentesen végezze a hajvágás műveletét, a hajterületek leválasztását és ellenőrzését A haj puhítása nem megengedett, a frizura kialakítását csak tompa vágással lehet elkészíteni. A vizsgabizottság a hajvágást felválasztásokkal ellenőrzi. A hajszárítás hangsúlyozza a hajvágást. Minden hajformázó (finish) termék alkalmazható.

Melírozás: Minimum 10 passzén végezzen balayage technikával, szőkítőkészítmény alkalmazásával felvilágosítást! Színeredmény meghatározása: 8-asnál világosabb színmélység-végeredmény elérése kötelező. A szőkített hajrész árnyalása megengedett, de nem kötelező.

Dokumentáció a vizsgafeladat elkészítésének módjáról és folyamatáról: Diagnosztizálási lap

A vizsgafeladat megoldására rendelkezésre álló időtartam: 180 perc

A vizsgafeladat százalékos aránya a gyakorlati vizsgarész teljes feladatsorán belül: 20%

A vizsgafeladat megoldása akkor eredményes, ha végrehajtása legalább 40%-osra értékelhető.

 • Női alaphajvágások, hajvágás, szárítás modellen vagy babafejen vizsgarész

A vizsgázó a vizsga megkezdése előtt kihúzza a három alaphajvágás közül az egyiket, amelyiket modelljén vagy a babafejen el kell készítenie. (1. alaphajvágás, 2. alaphajvágás, 3. alaphajvágás)

1. alaphajvágás: Kompakt, egyhossz forma kialakítása csak ollóval: Egy olyan forma készítendő, melynél a haj természetes esésében nem keletkezik átmenet. A frizura külső vonala lehet vízszintes, az arc felé hosszabbodó, illetve rövidülő, de csak szimmetrikus lehet. A 4 cm vágás után a tarkóhaj maximum nyakszirtközépig érhet. A hajszárítás bizonyítsa a formajegyeket. A modell megjelenése: A nyakszirt középtől legalább 4 centiméterrel hosszabb, nem átmenetes haj, babafej esetében szintén. Frufrus modell, babafej megengedett!

A női alaphajvágási művelet során legyen látható a fejterület tudatos és precíz felosztása. Az anatómiai pontok, A és B átló és a geometriai meghatározások segítségével. A teljes hajnövéssel párhuzamosan 1,5-2 cm szélességben alakítsa ki a vezetőpasszét, aminek segítségével meghatározza a haj hosszát és a külső vonalát. Balesetmentesen végezze a hajvágás műveletét, a hajterületek leválasztását és ellenőrzését. 4 cm hajvágás kötelező a vezetőpasszéból a vizsgabizottság előtt. A haj puhítása nem megengedett, a frizura kialakítását csak tompa vágással lehet elkészíteni. A hajvágás és a hajszárítás egyben értékelendő! A vizsgabizottság a hajvágást felválasztásokka ellenőrzi.

2. alaphajvágás: Lépcsőzetes forma: Lépcsőzetes hajvágási forma készítendő, melynél a tarkótól felfelé folyamatos átmenet képződik úgy, hogy a felső hajszakasz mindig hosszabb. A frizura külső vonala lehet vízszintes, az arc felé hosszabbodó, illetve rövidülő, de csak szimmetrikus lehet. A fej hátsó részén folyamatos átmenet kialakítását követően, a hajszárítással hangsúlyozza a formajegyeket. A női alaphajvágási művelet során legyen látható a fejterület tudatos és precíz felosztása. Az anatómiai pontok és a geometriai meghatározások segítségével alakítsa ki a vezetőtincset, aminek segítségével meghatározza a haj hosszát, irányát és átmenetképzését. Balesetmentesen végezze a hajvágás műveletét, a hajterületek leválasztását és ellenőrzését. A haj puhítása nem megengedett, a frizura kialakítását csak tompa vágással lehet elkészíteni. A hajvágás és a hajszárítás egyben értékelendő! A vizsgabizottság a hajvágást felválasztásokkal ellenőrzi.

3. alaphajvágás:

Uniform forma hajvágása, szárítása csak ollóval: A meghatározott vezetőpasszéból 4 cm haj vágása a vizsgabizottság előtt kötelező. A vezetőpasszé hossza meghatározza a fej teljes területén lévő haj hosszát. A fej egész területén azonos hosszúságú kell, hogy legyen a haj. Az egységes hajhossz kialakításával lesz bizonyítva az uniformizált haj. A hajszárítás kapcsolódjon a formához és hangsúlyozza a stílusjegyeket. A női alaphajvágási művelet során legyen látható a fejterület tudatos és precíz felosztása. Az anatómiai pontok és a geometriai meghatározások segítségével alakítsa ki a vezetőtincset, aminek segítségével meghatározza a hajhosszát, irányát és átmenetképzését. Balesetmentesen végezze a hajvágás műveletét, a hajterületek leválasztását és ellenőrzését. A haj puhítása nem megengedett, a frizura kialakítását csak tompa vágással lehet elkészíteni. A hajvágás és a hajszárítás egyben értékelendő. A vizsgabizottság a hajvágást felválasztásokkal ellenőrzi.

Dokumentáció a vizsgafeladat elkészítésének módjáról és folyamatáról: nem szükséges

A vizsgafeladat megoldására rendelkezésre álló időtartam: 60 perc

A vizsgafeladat százalékos aránya a gyakorlati vizsgarész teljes feladatsorán belül: 15%

A vizsgafeladat megoldása akkor eredményes, ha végrehajtása legalább 40%-osra értékelhető.

 • Konty alkalmi frizura kialakítása, modellen vizsga rész

A vizsgafeladat ismertetése: A megszárított, becsavart vagy sima, kiengedett hajból feltűzésekkel olyan frizurát alakítson ki, ami összhangban van modellje karakterével, megjelenésével. Kötelező elem: 10 tincs hőillesztéses vagy mikrogyűrűzéses technikával történő elhelyezése a frizura készítése során. A kész frizura összhatásában viselje az alkalmi frizura jegyeit. Csatok, hajtűk, gumik és kontybetétek alkalmazása megengedett. Fizikai formaváltoztatás (hajsimító, hajsütő vas, kreppvas használata) megengedett a frizura kialakításánál. Minden hajformázó (finish) termék alkalmazása megengedett.

Dokumentáció a vizsgafeladat elkészítésének módjáról és folyamatáról: nincs

A vizsgafeladat megoldására rendelkezésre álló időtartam: 60 perc

A vizsgafeladat százalékos aránya a gyakorlati vizsgarész teljes feladatsorán belül: 5%

A vizsgafeladat megoldása akkor eredményes, ha végrehajtása legalább 40%-osra értékelhető.

A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló összes időtartam: 830 perc

a) vizsga rész 20 perc

b) vizsga rész 150 perc

c) vizsga rész 180 perc

d) vizsga rész 180 perc

e) vizsga rész 180 perc

f) vizsga rész 60 perc

g) vizsga rész 60 perc

A vizsgatevékenység aránya a teljes szakmai vizsgán belül: 80 %

A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:

A gyakorlati vizsgán az alábbi értékelési szempontokat javasoljuk figyelembe venni:

 1. vizsgarész
 2. Megtervezi és a rendelkezésre álló idő alatt befejezi a műveletet
 3. Helyes diagnosztizálás
 4. Kiválasztja és az előírásoknak megfelelően fertőtleníti az eszközeit. A gyártó utasításai szerint megfelelően alkalmazza a felhasznált anyagokat.
 5. Balesetmentes, egészségügyi előírásoknak megfelelő védőeszközök szakszerű kiválasztása, alkalmazása
 6. Habképzés, az arcszőrzet megfelelő felpuhítása
 7. A technológiai folyamat során helyes borotvafogások alkalmazása
 8. A művelet sérülésmentes végrehajtása
 9. Arcon szőrzet nem maradhat
 10. Utókezelés, szükség esetén vérzéscsillapítás
 • vizsgarész
 • Megtervezi és a rendelkezésre álló idő alatt befejezi a műveletet.
 • Helyes diagnosztizálás, bőrpróba
 • Kiválasztja és az előírásoknak megfelelően fertőtleníti az eszközeit. A gyártó utasításai szerint megfelelően alkalmazza a felhasznált anyagokat (keverési arány, hatóidő).
 • Tudatosan alkalmazza a színelméleti ismereteket.
 • Balesetmentes, egészségügyi előírásoknak megfelelő védőeszközök szakszerű kiválasztása, alkalmazása
 • A fej területi felosztásának helyes meghatározása.
 • Az alkalmazott felválasztások arányos, tudatos kialakítása.
 • A melírtechnika helyes technológiájának alkalmazása folt- és megfolyásmentesen.
 • A hatóidők helyes meghatározása.
 • A tónus biztosításhoz alkalmazott termékek szakszerű alkalmazása.
 • Foltmentes, egységes hajszínek kialakítása.
 • Közömbösítések, utókezelések helyes alkalmazása.
 • Hajvágás:
 • a nullpont helyes meghatározása
 • tiszta fazonkialakítások
 • a stuccolás helyes fogásai, fokozatos átmenet készítése vagy a hajvágó gép szakszerű alkalmazása (feladatnak megfelelően)
 • vezető tincs meghatározása
 • vágástechnika kiválasztása, alkalmazása
 • fokozatos átmenet készítése
 • a szín harmóniája és elhelyezése
 • kreativitás, a hajvágás stílusának összhangja a modell karakterével
 • vizsgarész
 • Megtervezi és a rendelkezésre álló idő alatt befejezi a műveletet.
 • Helyes diagnosztizálás, bőrpróba
 • Kiválasztja és az előírásoknak megfelelően fertőtleníti az eszközeit. A gyártó utasításai szerint megfelelően alkalmazza a felhasznált anyagokat (keverési arány, hatóidő).
 • Tudatosan alkalmazza a színelméleti ismereteket.
 • Balesetmentes, egészségügyi előírásoknak megfelelő védőeszközök szakszerű kiválasztása, alkalmazása
 • A melírfóliák szakszerű elhelyezése
 • A fej területének precíz felosztása
 • Precíz leválasztások és kiemelések
 • Foltmentes festés technológia
 • Egységes tömegszín
 • A tömegszín és a melírszínek harmóniája
 • Hajvágás során a fej területi felosztása, a hajvágási, puhítási technikák tudatosak
 • Frizurakészítés vizes, száraz hajformázással
 • Hajformázó (finish) termékek megfelelő kiválasztása, alkalmazása
 • vizsgarész
 • Megtervezi és a rendelkezésre álló idő alatt befejezi a műveletet.
 • Helyes diagnosztizálás, bőrpróba
 • Kiválasztja és az előírásoknak megfelelően fertőtleníti, az eszközeit. A gyártó utasításai szerint megfelelően alkalmazza a felhasznált anyagokat (keverési arány, hatóidő).
 • Tudatosan alkalmazza a színelméleti ismereteket.
 • Balesetmentes, egészségügyi előírásoknak megfelelő védőeszközök szakszerű kiválasztása, alkalmazása
 • Arányos, egyenletes csavarás, tiszta felválasztás
 • Törésmentes, pipamentes csavarás kialakítása
 • A fejtető hajrészen 100-110 fokos csavarás alkalmazása, csavarók feszessége
 • Dauerpapír, dauertűk szakszerű alkalmazása
 • HTH-víz helyes kiválasztása, hatóidő meghatározása
 • A vegyszer felvitele, alkalmazása
 • Fixálás, utókezelés, hatóidők meghatározása
 • Frizurakészítés diffúzor alkalmazásával
 • vizsgarész
 • Megtervezi és a rendelkezésre álló idő alatt befejezi a műveletet.
 • Helyes diagnosztizálás, bőrpróba
 • Kiválasztja és az előírásoknak megfelelően fertőtleníti az eszközeit. A gyártó utasításai szerint megfelelően alkalmazza a felhasznált anyagokat (keverési arány, hatóidő).
 • Tudatosan alkalmazza a színelméleti ismereteket.
 • Balesetmentes, egészségügyi előírásoknak megfelelő védőeszközök szakszerű kiválasztása, alkalmazása
 • A fej területi felosztásának helyes meghatározása.
 • Az alkalmazott felválasztások arányos, tudatos kialakítása.
 • A balayage helyes technológiájának alkalmazása, folt- és megfolyásmentesen.
 • A hatóidők helyes meghatározása.
 • A tónus biztosításhoz alkalmazott termékek szakszerű alkalmazása.
 • Foltmentes, egységes hajszínek kialakítása.
 • Közömbösítések, utókezelések helyes alkalmazása
 • Hajvágás:
 • a fejterület tudatos és precíz felosztása
 • a vezető tincs/tincsek meghatározása
 • kiemelési szögek tudatos alkalmazása
 • a leválasztások, szerszámfogások, helyes kéztartás alkalmazása
 • ellenőrzés
 • a hajszárítás hangsúlyozza a stílusjegyeket
 • a frizura összhatása
 • vizsgarész
 • Megtervezi és a rendelkezésre álló idő alatt befejezi a műveletet.
 • Helyes diagnosztizálás (hajtípusok, hajszál vastagsága, növekedési irány, keresztmetszet stb).
 • Kiválasztja és az előírásoknak megfelelően fertőtleníti az eszközeit. A gyártó utasításai szerint megfelelően alkalmazza a felhasznált anyagokat.
 • Balesetmentes, egészségügyi előírásoknak megfelelő védőeszközök szakszerű kiválasztása, alkalmazása
 • A fejterület tudatos és precíz felosztása
 • A vezető tincs/tincsek meghatározása
 • Kiemelési szögek tudatos alkalmazása
 • A leválasztások, szerszámfogások, helyes kéztartás alkalmazása
 • Ellenőrzés
 • A hajszárítás hangsúlyozza a stílusjegyeket
 • A frizura összhatása
 • vizsgarész
 • Megtervezi és a rendelkezésre álló idő alatt befejezi a műveletet.
 • Helyes diagnosztizálás (hajtípusok, hajszál vastagsága, növekedési irány, keresztmetszet stb.).
 • Kiválasztja és az előírásoknak megfelelően fertőtleníti az eszközeit. A gyártó utasításai szerint megfelelően alkalmazza a felhasznált anyagokat.
 • Balesetmentes, egészségügyi előírásoknak megfelelő védőeszközök szakszerű kiválasztása, alkalmazása
 • Csatok, hajtűk, kontybetétek alkalmazása
 • A plasztikusan fésült részek tiszta fésülése
 • A színek harmóniája és elhelyezése
 • A póttincsek helyes technológiai alkalmazása
 • A frizura összhatása
 • A modell egyéniségének kihangsúlyozása, a teljes megjelenés

A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a tanuló a megszerezhető összes pontszám legalább 40%-át elérte, vizsgarészenként.