Szűrés

Szállodahajós, szállodai személyzet

3

A képesítő vizsgára bocsátás feltétele:
A szakmai képzés követelményeinek igazolásáról a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.
Egyéb feltételek:–

Írásbeli vizsga
A vizsgatevékenység megnevezése: Szállodahajós, szállodai személyzet elméleti ismeretei
A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása:
▪ allergéntáblázat piktogramokkal
▪ HACCP és USPHS szabályaiból kifejtős illetve teszt kérdéssor
▪ italismeret
▪ felszolgálási módozatok és etikett
▪ tisztító- és ápolószerek kategóriái és felhasználási ismeretei
▪ ajánlatkészítés üzleti levélben anyanyelven

A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 120 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 40 %
A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:

Szállodahajós, szállodai személyzet elméleti ismeretei írásbeli vizsga értékelőlapja – feladatok fontosságának százalékos megoszlása
HACCP és USPHS szabályaiból kifejtős illetve teszt kérdéssor 20%
felszolgálási módozatok és etikett 20%
tisztító- és ápolószerek kategóriái és felhasználási ismeretei 20%
allergéntáblázat piktogramokkal 15%
ajánlatkészítés üzleti levélben anyanyelven 15%
italismeret 10%
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 51 %-át elérte.

Projektfeladat
A vizsgatevékenység megnevezése: Gyakorlati feladatmegoldás

  1. Vizsgarész: Szakmai beszélgetés anyanyelven és idegen nyelven
  2. Vizsgarész:
    a.) vizsgafeladat: 2 fő éttermi vendég kiszolgálása étel- és italfogyasztással
    b.) vizsgafeladat: Kétfogásos étel elkészítése és tálalása receptúra alapján 2 fő részére

Megfelelő öltözet a projektfeladat vizsgáján:

  1. vizsgarész: sötét öltöny/térdig érő kosztüm, fehér ing, nyakkendő/sál, bőrcipő
    2.a) vizsgarész: sötét hosszú nadrág / térdig érő szoknya, fehér ing, csokornyakkendő, bőrcipő
    2.b) vizsgarész: hosszú nadrág, szakácskabát, sapka, kötény, csúszásmentes biztonsági lábbeli

A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása:

  1. Vizsgarész: Szakmai beszélgetés, szituációs gyakorlat anyanyelven és idegen nyelven, mely az alábbi részekből tevődik össze
    ● vendég érkeztetése-tájékoztatása
    ● panaszkezelés
  2. Vizsgarész
    a) vizsgafeladat
    • éttermi asztal megterítése 2 fő részére háromfogásos étkezéshez
    • rendelésfelvétel anyanyelven és idegen nyelven
    • rendelésnek megfelelő softdrink és bor felszolgálása az asztalnál
    • konyha által elkészített 2 fogásos étel szakszerű szervírozása angol módban
    • éttermi szoftver kezelése: rendelés felütése, blokkolása

b) vizsgafeladat
• két fogás (leves+főétel) elkészítése kapott receptúra alapján
• alapanyagok kimérése és előkészítése
• megfelelő konyhai technológia használatával történő elkészítés
• a készétel aktuális trendnek megfelelő tálalása

A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 240 perc, melynek megoszlása:

  1. vizsgarész – 30 perc 2a. vizsgarész – 60 perc 2b. vizsgarész – 150 perc

A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 60%, mely az alábbi arányokból tevődik össze:

A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:

Gyakorlati vizsga értékelőlapja
90 – 100% ● vendég érkeztetése és tájékoztatása során szakmaiságát tükrözi, határozottan és érthetően kommunikál
● panaszkezelés során a vizsgázó kompromisszum kész, udvariasan és segítőkészen, szakmai alázattal megoldást keres
● az éttermi asztalt szakszerűen, hiánytalanul megteríti 2 fő részére háromfogásos étkezéshez
● a rendelésfelvétel során a vizsgázó udvarias és részletes, ételt- és italt, valamint főételhez bort ajánl, anyanyelven és idegen nyelven nyelvhelyes
● a vizsgázó a rendelésnek megfelelő italt és bort szakszerűen szolgálja fel az asztalnál
● a konyha által elkészített 2 fogásos ételt szakszerűen szervírozza angol módban
● az éttermi szoftverrel önállóan, határozott sebességgel végzi a feladatot
● mindkét fogást ízletesen, tökéletesen, recept hűen elkészíti a kapott receptúra alapján
● a vizsgázó a megfelelő alapanyagokat méri ki és pontosan készíti elő
● a vizsgázó megfelelő konyhai technológiát használva határozott,

pontos, hibátlan és gyors munkát végez, mely során maximális tisztaságban, higiéniai elvárásokat teljesen betartva, minimális hulladékképzéssel dolgozik

● a készételt aktuális trendnek megfelelően tálalja
80 – 89% ● vendég érkeztetése és tájékoztatása során határozottan és érthetően kommunikál
● panaszkezelés során a vizsgázó udvariasan és segítőkészen megoldást keres
● az éttermi asztalt hiánytalanul megteríti 2 fő részére háromfogásos étkezéshez
● a rendelésfelvétel során a vizsgázó udvarias, ételt- és italt, valamint főételhez kérésre bort ajánl, anyanyelven és idegen nyelven érthetően kommunikál
● a vizsgázó a rendelésnek megfelelő italt és bort szakszerűen szolgálja fel az asztalnál
● a konyha által elkészített 2 fogásos ételt szakszerűen szervírozza
● az éttermi szoftverrel önállóan elvégzi a feladatot
● mindkét fogást ízletesen elkészíti a kapott receptúra alapján
● a vizsgázó a megfelelő alapanyagokat méri ki és készíti elő
● a vizsgázó megfelelő konyhai technológiát használva határozott és pontos munkát végez, mely során maximális tisztaságban, higiéniai elvárásokat betartva, minimális hulladékképzéssel dolgozik
● a készételt dekoratívan tálalja
70 – 79% ● vendég érkeztetése és tájékoztatása során érthetően kommunikál
● panaszkezelés során a vizsgázó udvariasan és segítőkészen megoldást keres
● az éttermi asztalt megfelelően teríti meg 2 fő részére háromfogásos étkezéshez
● a rendelésfelvétel során a vizsgázó udvarias, kérésre segít ételt- és italt választani, anyanyelven és idegen nyelven érthetően kommunikál
● a vizsgázó a rendelésnek megfelelő italt és bort felszolgálja az asztalnál
● a konyha által elkészített 2 fogásos ételt szervírozza
● az éttermi szoftverrel önállóan elvégzi a feladatot
● mindkét fogást megfelelően elkészíti a kapott receptúra alapján
● a vizsgázó a megfelelő alapanyagokat méri ki és készíti elő
● a vizsgázó megfelelő konyhai technológiát használva végezi feladatát, mely során tisztaságban, higiéniai elvárásokat betartva, elfogadható hulladékképzéssel dolgozik
● az ételeket megfelelően tálalja
60 – 69% ● vendég érkeztetése és tájékoztatása során érthetően kommunikál
● panaszkezelés során a vizsgázó udvariasan és segítőkészen megoldást keres

●   az éttermi asztalt megteríti 2 fő részére háromfogásos étkezéshez

● anyanyelven és idegen nyelven érthetően, udvariasan kommunikálva felveszi a rendelést
● a vizsgázó a rendelésnek megfelelő italt és bort felszolgálja az asztalnál
● a konyha által elkészített 2 fogásos ételt szervírozza
● az éttermi szoftverrel segítséggel elvégzi a feladatot
● mindkét fogást megfelelően elkészíti a kapott receptúra alapján
● a vizsgázó a megfelelő alapanyagokat méri ki és készíti elő
● a vizsgázó megfelelő konyhai technológiát használva végezi feladatát, mely során törekszik arra, hogy tisztaságban, higiéniai elvárásokat betartva dolgozzon
● az ételeket megfelelően tálalja
0 – 59% ● vendég érkeztetése és tájékoztatása során zavarosan és hiányosan kommunikál
● a panaszt nem kezeli
● az éttermi asztalt a tisztaság és a szakszerűség hiányában teríti meg 2 fő részére
● a rendelésfelvétel során kommunikációja nem érthető, a kínálattal nincs tisztában
● a vizsgázó képtelen felszolgálni a rendelést
● az éttermi szoftvert segítséggel sem tudja használni
● az ételeket a kapott receptúra alapján sem tudja megfelelően elkészíteni
● a vizsgázó a nem megfelelő alapanyagokat méri ki és/vagy rosszul készíti elő
● a vizsgázó nem megfelelő konyhai technológiát használva végezi feladatát, mely során nem megfelelőek a higiéniai feltételek, az alapanyagokat pazarlóan kezeli
● az ételek nem megfelelően tálalja

A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 60%-át elérte.